• +38 044 257 40 30
  • iwpim.naan@gmail.com
  • Ukraine. Kyiv
Відео
Участь у конференції «Екосистемний підхід до гідроенергетики: сприяння реалізації європейських вимог до розвитку гідроенергетики в країнах Східного партнерства»

Участь у конференції «Екосистемний підхід до гідроенергетики: сприяння реалізації європейських вимог до розвитку гідроенергетики в країнах Східного партнерства»

У п’ятницю 04.10.2019 р. у Великому конференц-залі Національної академії наук України (Білий зал, м. Київ, вул. Володимирська 55) за підтримки Європейського союзу відбулась конференція «Екосистемний підхід до гідроенергетики: сприяння реалізації європейських вимог до розвитку гідроенергетики в країнах Східного партнерства», яку провела Президія Національної академії наук України (НАНУ).

Відбулась презентація сучасних європейських лізиметрів, яку представляв доктор Іван Матушек (Словакія). Організатором цієї презентації та подальшого обговорення учасниками конференції був учений секретар Інституту геологічних наук НАНУ Руслан Гаврилюк.
Спеціально запрошеними на цей захід були к.с-г.н. Коломієць С.С. (ІВПіМ НААН), д.геол.н. Шевченко О.Л. (Київський університет ім. Т.Г.Шевченка), к.с.-г.н Вірьовка В.М. (Панфільська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААН»), к.фіз.-мат.н. Бугай Д.О. (ІГН НАНУ).
Сучасні лізиметри, що виробляє Австрія та Німеччина (www.Lisimeter.info) являють собою незамінний високоточний інструмент досліджень для цілей гідрології ґрунтів, гідрогеології, екології ,сільського господарства, біології для математичного моделювання ґрунтових процесів, інфільтрації опадів і розповсюдження забруднень у ґрунтовому середовищі, оптимізації меліоративних режимів, тощо.
Лізиметр являє собою складну технічну систему, що здатна працювати автономно (сонячні батареї) з on-line трансляцією показників з дискретизацією до 5 хв. У ньому пошарово контролюється вологість, термічний режим, електричний опір (кондуктометр), потенціал вологи (тензіометр), пошарово відбираються вакуумні витяжки порового розчину, керована нижня гранична умова, тощо.
У обговоренні роботи лізиметрів прийняли участь усі учасники конференції та прийняли пропозицію про необхідність проведення в Україні найближчим часом демонстраційного семінару, для чого необхідно встановити партнерські взаємовідносини з європейською стороною.

Додаткова інформація:
Коломієць С.С., тел.: +380992840881, e-mail: kss2006@ukr.net