• +38 044 257 40 30
  • iwpim.naan@gmail.com
  • Ukraine. Kyiv
Події та новини
Кращі інноваційні практики в органічне землеробство та управління зрошенням

Кращі інноваційні практики в органічне землеробство та управління зрошенням

З 21 жовтня по 22 жовтня 2019 року в м. Миколаїв, в рамках договору. між Європейським банком реконструкції та розвитку та ІВПіМ НААН відбулася зустріч провідних лекторів проекту на чолі з директором Інституту та координатором проекту Михайлом Ромащенком та представниками групи компаній «Agrofusion». Метою проекту є проведення навчальних тренінгів навесні 2020 року для поширення найкращого досвіду з вирощування органічної продукції та управління зрошенням. Проект сприятиме створенню конкурентоспроможної, добре керованої і інклюзивної ринкової економіки шляхом впровадження найкращого досвіду і надання доступу до програм професійної підготовки для соціально незахищених верств населення, персоналу малих та середніх підприємств в сільській місцевості, зокрема.
ЄБРР визначив, що Ініціатива професійного навчання з органічного та зрошуваного сільського господарства буде реалізована консорціумом компаній на чолі з Інститутом водних проблем та меліорації, який є провідною науково-дослідною установою в Україні, яка здійснює наукове забезпечення водного господарства та меліорації земель в Україні. Інститут почав будувати базу знань з органічного землеробства у співпраці з Федерацією органічного руху України, Державним університетом штату Огайо, США та активно залучатиме міжнародних та місцевих викладачів з практичними знаннями до тренінгів.
Тренінгові програми будуть розроблятися в міцному партнерстві з групою компаній «Agrofusion» – лідера з органічного вирощування томатів в Україні. Для практичної частини тренінгів ІВПіМ використовуватиме власні демонстраційні поля та виробничу базу «Agrofusion», що знаходиться у Херсонській області.
Зустріч проходила за участі П’єра Пулена — лектора і представника групи французьких компаній Agronov і Valeur-Теch, які є партнерами Інституту в розробці навчальних програм. Органічний напрямок вирощування сільськогосподарської продукції представляв місцевий експерт Андрій Коняшин – виконавчий директор Федерації органічного руху України. Інститут водних проблем і меліорації представляли також Андрій Шатковський – заступник директора, експерт з питань вирощування томатів, краплинного зрошення та технологій його застосування, Тетяна Матяш – завідувач відділу інформаційних технологій та маркетингу інновацій – експерт з питань інформаційних технологій в зрошенні та застосування нових технічних рішень. Наталія Діденко ¬експерт з технологій мінімального обробітку ґрунту та управління зрошенням.

Під час відрядження було проведено зустріч з представниками основного бенефеціару проекту групи компаній «Agrofusion» з означених вище питань, а саме: головним агрономом компанії Марчуком Василем, фахівцем з навчання персоналу Катериною Писаревою та фахівцями відповідальними за розвиток і просування IT- рішень в компанії. У професійній дискусії приймали участь Сакерин Сергій, Гончарук Володимир, Тоценко Олександр.
В ході дискусії деталізовано проблемні питання для висвітлення їх під час майбутніх тренінгів. Проведено ознайомлення з технологічним циклом виробництва органічної продукції, від вирощування посадкового матеріалу до кінцевої переробки.