• +38 044 257 40 30
  • iwpim.naan@gmail.com
  • Ukraine. Kyiv
Наради, семінари
Розробка інтегрованих планів управління водними та земельними ресурсами на п’яти пілотних територіях проекту «Нова сільська громада»

Розробка інтегрованих планів управління водними та земельними ресурсами на п’яти пілотних територіях проекту «Нова сільська громада»

12 грудня 2012 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України у навч. корп. №3. пройшов підсумковий семінар «Технічна допомога у процесі розробки програмних документів з розвитку земельних ресурсів в Україні» (CATAPULD).

Проект CATAPULD впроваджувався у 2011-2012 роках Державним агентством земельних ресурсів України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством екології та природних ресурсів України, Державним агентством водних ресурсів України, Державним агентством лісових ресурсів України – з української сторони та Державним агентством з управління земельними та водними ресурсами (DLG) – з голландської сторони, яке частково підтримували інші європейські експерти. 

Проект підтримується голландським Міністерством економіки в рамках міжурядової програми (G2G) за участю Посольства Королівства Нідерланди у місті Києві. У рамках заходу надавалися консультації спочатку щодо простої консолідації земель, а пізніше – щодо інтегрованої консолідації земельних, водних та лісових ресурсів, а також щодо відкриття ринку сільськогосподарських земель та створення державного земельного банку з метою підтримки сільського господарства та розвитку сільських територій в Україні.
Результатами проекту є письмові рекомендації, презентації з використанням найкращих європейських практик, робочі засідання, навчальні візити тощо. Весь досвід проекту буде представлений у розширеному списку «Результати та рекомендації» під час підсумкового семінару.

Паралельно з проектом CATAPULD Міністерством аграрної політики та продовольства України було визначено п’ять пілотних проектів з розвитку сільських територій та консолідації земельних, водних та лісових ресурсів, які розроблялися саме Інститутом водних проблем і меліорації НААН України. Проект виконувався багатьма підрозділами інституту в співпраці з НЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського». Керівник проекту: д. с.-г. н. Жовтоног О.І., зав. лабораторією використання зрошуваних земель. Відповідальні виконавці: к. с.-г. н. Шевченко А.М., зав. відділу водних ресурсів, к. т. н. Чарний Д.В., н.с., Мозоль Н.В., к. с.-г. н. Поліщук В.В. (Національний університет ім. Т.Г. Шевченка), к. с.-г. н. Воротинцева Л.І. (НЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського»). Пілотні проекти втілювались спільно з місцевими зацікавленими сторонами в сільських районах у Івано-Франківській, Житомирській, Черкаській і Донецькій областях та в Криму. Результати і рекомендації цих пілотних проектів відзначаються актуальністю і будуть висвітлені на підсумковому семінарі CATAPULD.

Відкрив семінар ректор НУБіП академік Д.О. Мельничук. Також у його роботі прийняли участь: заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Сень О.В., заступник Голови Держагентства земельних ресурсів України Бердніков Є.С., начальник відділу Держводагентства України Розгон В.А.

Від ІВПіМ у заході взяли участь: заст. директора Шатковський А.П., зав. лаб. Жовтоног О.І., Мозоль Н.В., зав. відділу Шевченко А.М., Чарний Д.В.