• +38 044 257 40 30
  • iwpim.naan@gmail.com
  • Ukraine. Kyiv

Участь у конференції міжнародної мережі Landnet (м. Таллін, Естонія)

27-29 листопада 2018 року у м. Таллін пройшла 11 конференція міжнародної мережі Landnet, що була присвячена застосуванню консолідації земель як суттєвого інструменту впровадження масштабних інфраструктурних проектів та сталого використання земельних ресурсів. Захід було проведено за підтримки ФАО та Естонського центру Східно- Європейського партнерства (ЕСЕАР). У конференції прийняли участь понад 100 фахівців з ЗО країн Європи та Центральної Азії. Від України у конференції прийняли участь фахівці Державної служби картографії, геодезії та земельного кадастру України, радник аграрного комітету Верховної ради, декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів та природокористування. Від Інституту водних проблем і меліорації НААН участь у заході взяла завідувач відділення сталого використання та розвитку меліорованих територій Жовтоног 0.І.

Під час конференції було зроблено ключові та тематичні доповіді провідних фахівців ФАО та доповіді від країн учасників Landnet ( Німеччина, Естонія, Нідерланди Португалія, Бельгія, Фінляндія, Македонія, Іспанія). Значна увага була приділена вимогам та умовам застосування у різних країнах примусової та добровільної консолідації, у тому числі питанню експропріації земель при впровадженні великих інфраструктурних проектів, таких як наприклад, лінія Балтійської залізниці, що пройде по всіх країнах Балтії до країн Західної Європи. Окрема сесія конференції була присвячена застосуванню у проектах консолідації земель та просторового планування сучасних інформаційних технологій, які значно спрощують процедури планування та проектування землекористування та забезпечують прозорість процесу та участь зацікавлених сторін. Крім виступів учасників відбулись засідання у окремі групах, де обговорювали дискусійні питання консолідації земель та шляхи їх вирішення у окремих країнах.

Українська делегація виступила з низкою презентацій стосовно стану та програми завершення земельної реформи в Україні та розробки законодавчих документів стосовно консолідації земель в умовах відкриття ринку земель та консолідації прав оренди земельних ділянок в умовах продовження Мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Було також представлено результати проекту ФАО в Україні стосовно надання експертами ФАО технічної консультаційної допомоги Держгеокадастру України у розробці Закону про консолідацію земель. Експертами ФАО виконано аналіз проекту Закону та перевірка його положень виходячи з найкращих міжнародних практик та умов фрагментації земель та земельних відношень в Україні. Під час конференції обговорювалась програма місії експертів ФАО у грудні 2018 року ( 17-19 грудня ) під час якої планується презентація та розповсюдження результатів проекту ФАО серед зацікавлених сторін в Україні. Відповідні запрошення буде відправлено до НААН та ІВПіМ.
Одним з заходів конференції було обрання нового складу керівного комітету Landnet. Враховуючи активну роботу українських фахівців протягом останніх років у цій міжнародній мережі та важливість запровадження інструменту консолідації земель у нашій країні на сучасному етапі земельної реформи та реформи децентралізації до складу керівного комітету було обрано представника від Держгеокадастру України та заплановано у найближчі роки проведення робочої конференції Landnet: в Україні.

Під час та після завершення конференції було організовано низку робочих зустрічей з представниками міжнародних організацій та експертами ФАО та Landnet для організації міжнародних проектів. Домовлено про спільну роботу з підготовки двох міжнародних проектів: у рамках програми Естонського центру Східно- Європейського партнерства та програми співробітництва між країнами регіону Чорного моря. У всіх цих проектах планується участь інституту водних проблем і меліорації НААН та інших партнерів від України ( університети, неурядові організації та місцеві органи влади ). Роботу над підготовкою міжнародних проектів та участь у роботі мережі Landnet буде продовжено у цьому та протягом наступного року.